Nederlandse kennisinstellingen zijn veelvuldig te vinden in de Shanghai Ranking's Global Ranking of Academic Subjects 2020. Zo blijkt de Wageningen Universiteit de nummer 1 van de wereld op het gebied van landbouw en staat de Breda University of Applied Sciences in de top 100 op het gebied van toerisme & gastvrijheidsmanagement. Op de ranking worden universiteiten over de wereld gerankt in 54 verschillende vakken.

Nederlandse kennisinstellingen behalen goed rapport op Shanghai vakranking

Mooi rapport

Nederlandse kennisinstellingen behalen een goed rapport op verschillende vakken, zo valt te lezen in de publicatie van Shanghai Ranking's Global Ranking of Academic Subjects 2020. Opvallend is bijvoorbeeld de prestatie van de Breda University of Applied Sciences, zij behoort tot de 75 beste instellingen ter wereld op het onderwerp toerisme & gastvrijheidsmanagement. De Wageningen Universiteit mag zich zelfs kronen tot beste universiteit ter wereld in de landbouw en de Universiteit van Amsterdam is het allerbeste in communicatiewetenschappen.

Top 10 scores voor Nederland

Ook andere Nederlandse universiteiten scoren goed op de verschillende vakrankings en dit artikel bevat slechts een greep van de genoemde instellingen. Utrecht Universiteit scoort bijvoorbeeld erg goed op het gebied van geografie, aardwetenschappen en oceanografie. De Tilburg University en Erasmus Universiteit Rotterdam scoren dan weer top 10 op bedrijfskunde. Binnen de ingenieurswetenschappen bemachtigt de TU Delft een top 10 positie in de transportwetenschappen en is de Universiteit van Twente een van de absolute toppers in remote sensing. Verder worden de ingenieurswetenschappen vooral gedomineerd door Chinese en Amerikaanse universiteiten, wat overigens in meer of mindere mate ook geldt voor de andere thema’s.

Context

De Shanghai Ranking's Global Ranking of Academic Subjects rangschikt sinds 2017 hogeronderwijsinstellingen over de gehele wereld op 54 verschillende vakgebieden. De vakgebieden zijn gestructureerd omtrent vijf thema’s, te weten natuurwetenschappen, ingenieurswetenschappen, levenswetenschappen, geneeskunde en sociale wetenschappen. De lijst is gepubliceerd door de onafhankelijke ShanghaiRanking Consultancy. Naast deze vakranking publiceert zij ook ieder jaar de Shanghai Ranking, waarop de beste universiteiten wereldwijd worden gepubliceerd.