28 november 2024
Lidstaten: ‘meer waardering nodig voor carrières hoger onderwijs’
Annabel Hoven
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
28 november 2024
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
EU-lidstaten moeten duurzame en aantrekkelijke carrières in het hoger onderwijs (HO) promoten. Dit stelt de Raad van de Europese unie in een raadsaanbeveling. Met de aangenomen Raadsaanbeveling hopen de lidstaten HO-carrières meer waardering te geven. Daarnaast brengt de Raad ook conclusies uit over het voornemen om strategische partnerschappen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te bevorderen.
Middels een aangenomen Raadsaanbeveling roept de Raad van de Europese Unie lidstaten op om carrières in het hoger onderwijs duurzamer en aantrekkelijker te maken. Een belangrijk onderdeel hiervan is verbeterde waardering van de vele rollen die personeel in het hoger onderwijs vervullen. Deze rollen en werkzaamheden variëren van lesgeven tot innovatie, onderzoek, leiderschap, administratie en management, maar worden in de praktijk niet gelijkwaardig erkend. In het bijzonder moet de aanbeveling de werkzaamheden toegewijd aan internationale samenwerking, waaronder mobiliteit en Europese Universiteiten allianties, beter erkennen en stimuleren. Daarom moeten de lidstaten in samenwerking met hoger onderwijsinstellingen werken aan inclusieve en eerlijke arbeidsomstandigheden voor het gehele academische werkveld.
Naast de Raadsaanbeveling, heeft de Raad ook Raadsconclusies aangenomen die oproep doen om meer strategische partnerschappen in het onderwijs te realiseren. Lidstaten zouden hier een actievere rol in moeten spelen. Een strategisch partnerschap is een samenwerkingsverband dat, naast onderwijs- en opleidingsinstellingen, ook overheidsinstanties en bijvoorbeeld het bedrijfsleven kan omvatten. De inrichting van dergelijke partnerschappen kan aangepast worden aan instellingsbehoeften. Ook verdiepende samenwerkingen tussen instellingen uit de brede onderwijswaaier moeten bijdragen aan het bevorderen van innovatie en Leven Lang Ontwikkelen. Hier is dus ook een belangrijke rol weggelegd voor mbo-instellingen. De raadsconclusie onderstreept ook het belang van bestaande initiatieven zoals de Centres of Vocational Excellence (CoVE) en de Europese Universiteiten Allianties (EUA).
Ook debateerde de Raad over innovatieve les- en leermethoden en innovatieve vaardigheden. Dit is van belang om bij te dragen aan Europa's concurrentievermogen en het aanpakken van de groene en digitale transities. Zo stelt de Raad dat hoger onderwijsinstellingen hierin een sleutelrol vervullen. Volgens de lidstaten is het daarom belangrijk om via microcredentials de vaardigheden en kennis van werknemers en ook studenten te erkennen.
De aangenomen Raadsaanbeveling maakt onderdeel uit van het hogeronderwijspakket dat de Commissie in maart 2024 presenteerde. De andere twee onderdelen van het pakket dienen nog aangenomen te worden door de Raad. Het voorstel sluit verder aan bij eerdere voorstellen om onderzoekscarrières aantrekkelijker te maken. Raadsaanbevelingen zijn een niet-bindend advies van de Raad van de EU aan lidstaten, terwijl Raadsconclusies een politiek standpunt van de Raad vastleggen.
Mede geschreven door Iskender Şimşek.