De Commissie lanceert een consultatieplatform waarmee u kunt bijdragen aan het ontwikkelen van een Europese Digitale Identiteitskaart. Het e-ID kan bijvoorbeeld de online toegang tot onderwijsdiensten verbeteren. Het hoofddoel is het verzamelen van feedback over het voorgestelde raamwerk van de Europese Digitale Identiteit dat stamt uit juni 2021. Het consultatieplatform blijft open gedurende de  onderhandelingen van de Raad en Parlement over het raamwerk, die naar verwachting afgerond worden in september 2022.


Hoe kan een Europese Digitale Identiteit de toegang tot online onderwijsdiensten bevorderen?

Europese Digitale Identiteit voor verbetering van online toegang

Hoe moet de Europese Digitale Identiteitskaart (e-ID) er volgens u uit komen te zien? Daarover hoort de Commissie graag meer op het gelanceerde consultatieplatformyour EU Digital Identity’. In een voorstel van juni 2021 stelt de Commissie dat een e-ID, dat vergelijkbaar is met het Nederlands DigiD, beschikbaar moet worden voor alle Europese burgers, bewoners en bedrijven. Het digitale paspoort moet bijvoorbeeld de online toegang van onderwijsdiensten binnen Europa vergemakkelijken. Deelnemen aan de consultatie kan gedurende de gehele wetgevingsonderhandelingen tussen de Raad en het Parlement, die naar alle waarschijnlijkheid lopen tot september 2022.

Context

Het nieuwe online identiteitsbewijs moet te gebruiken zijn voor legitimatie en aanmelding bij diverse diensten in het binnen- en buitenland. Het e-ID zou verplicht aangeboden moeten worden door de lidstaten, maar is vrijwillig te gebruiken voor burgers, inwoners en bedrijven. Ook worden het Europees Studentenkaart initiatief en de Erasmus Charter gelinkt aan het e-ID. Al eerder vroeg de Commissie in een consultatie om feedback. Nu komt ze dus met een consultatie platform, om belanghebbenden de mogelijkheid te geven om feedback te geven op de wetgevingsonderhandelingen.