De Europese Commissie heeft een voorstel goedgekeurd over een Europees kader voor hoogwaardige en doeltreffende leerwerkplekken, meldt een persbericht van de Commissie. Het initiatief beschrijft veertien belangrijke criteria die EU-lidstaten en belanghebbenden moeten toepassen om bij te dragen aan de ontwikkeling van vakkundige en gekwalificeerde arbeidskrachten.

Europees kader voor leerwerkplekken goedgekeurd

Voorstel leertrajecten aangenomen

De Commissie heeft in een voorstel aangenomen waarin criteria voor leerwerkplekken beschreven worden. Dit meldt zij in een persbericht. Het voorstel noemt zeven criteria voor leer- en arbeidsvoorwaarden en zeven criteria voor randvoorwaarden voor leerwerkplekken. Het initiatiief maakt deel uit van de New Skills Agenda for Europe en draagt bij aan de doelstellingen van de Europese pijler van sociale rechten. Het initiatief is ook gelinkt aan het strategisch kader voor onderwijs en opleiding 2020 (ET 2020). EU-lidstaten en belanghebbenden moeten de aanbevelingen toepassen om leerwerkplekken te ontwikkelen die goed op de arbeidsmarkt aansluiten.

Aanbevelingen voor leertrajecten

Het kader beschrijft zeven criteria die moeten bijdragen aan de beoordeling van de kwaliteit en effectiviteit van een leerwerkplek. De voorgestelde punten voor leer- en arbeidsvoorwaarden zijn:

  1. Schriftelijk contract
  2. Leerresultaten
  3. Pedagogische ondersteuning
  4. Werkplekcomponent
  5. Beloning en/of vergoeding
  6. Sociale bescherming
  7. Arbeidsvoorwaarden en gezondheid en veiligheid op het werk

In het kader worden ook de volgende randvoorwaarden voor de opzet en werking van de leerwerkplekken genoemd:

  1. Regelgevingskader
  2. Betrokkenheid van de sociale partners
  3. Ondersteuning voor bedrijven
  4. Flexibele trajecten en mobiliteit
  5. Loopbaanbegeleiding en voorlichting
  6. Transparantie
  7. Kwaliteitsborging en volgen van afgestudeerden

Achtergrond en vervolg

Leertrajecten vergemakkelijken de overgang voor jongeren van opleiding naar de arbeidsmarkt, door de combinatie van leren op school en opleiding op een werkplek. Een Europees kader voor deze leertrajecten draagt bij aan het creëren van Europese banen en groei, een prioriteit van de EU, maar respecteert ook diversiteit van de nationale stelsels. Het voorstel voor een Raadsaanbeveling zal nu worden voorgelegd aan de lidstaten met het oog op goedkeuring door de Raad. Daarnaast is de Commissie bezig met de opzet van ondersteunde diensten die lidstaten en belanghebbenden helpen met de implementatie van het Europees kader.

Reactie UEAPME

De European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises (UEAPME) verwelkomt het Europees kader voor leertrajecten dat is voorgesteld door de Europese Commissie. Dit blijkt uit een persbericht van UEAPME. In het bericht benadrukt UEAPME dat het aangenomen initiatief een goede basis is om leertrajecten binnen beroepen en mkb’s te verbeteren en stimuleren. Leertrajecten zijn voordelig voor mkb’s, niet alleen omdat ze jongeren helpen op de arbeidsmarkt, maar ook omdat ze inspelen op de behoeften aan vaardigheden binnen bedrijven. UEAPME is een werkgeversorganisatie die mkb’s vertegenwoordigt in de EU en geassocieerde landen.