De Europese Commissie verhoogt het Erasmus+ budget voor 2023 met 262 miljoen euro. Door deze toename is het budget voor 2023 van het onderwijsprogramma 4,43 miljard euro. Sinds het ontstaan van het  programma in 1987 is dit het hoogste jaarbudget ooit. Het extra geld gaat voornamelijk naar steun voor studenten en onderwijspersoneel die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht.  


Erasmus+ budget 2023 verhoogd naar 4,43 miljard euro, hoogste budget ooit

Hoogste budget ooit 

De Commissie verhoogt het budget van Erasmus+ 2023 met 262 miljoen. Het budget telt nu 4,43 miljard euro wat het hoogste jaarbudget van Erasmus+ ooit is. Dat maakt de Commissie bekend in een persbericht. 100 miljoen euro van het extra budget wordt besteed aan onderwijsactiviteiten die de integratie van gevluchte Oekraïners in hun nieuwe leeromgeving vergemakkelijkt. Denk daarbij aan taalcursussen voor docenten, maar ook aan beurzen voor studenten.   

Geld grotendeels voor Oekraïners 

Verder wordt de samenwerking met derde landen in Erasmus+ met 31 miljoen euro versterkt. Dit geld bevordert mobiliteitsprojecten en capaciteitsopbouw in het hoger onderwijs ter ondersteuning van samenwerkingsprojecten met partners buiten EU. Deze projecten dragen bij aan het  creëren van een open digitale onderwijsomgeving. Via digitale leeromgevingen kan bijvoorbeeld onderwijs aan gevluchte Oekraïense studenten worden gegeven.  

Context 

Erasmus+ is het Europese programma dat mobiliteit en samenwerking op het gebied van onderwijs, opleiding, jeugd en sport regelt. 100 miljoen euro van het extra budget voor 2023 is geen nieuw geld, maar wordt alleen eerder besteed. De Commissie haalt dit geld naar voren uit het budget dat gereserveerd is voor 2027. Na de eerdere budgetonderhandelingen was het budget vastgesteld op 3,67 miljard euro. Dit was al 120 miljoen meer dan de Commissie aanvankelijk begroot had. Eerder maakte de Commissie het Erasmus+ werkprogramma bekend, waarin de algemene doelstellingen en de eerdere verdeling van het budget stonden vermeld. Ook publiceerde de Commissie de programmagids met de voorwaarden voor financiële steun uit het Erasmus+ programma.  

 

Mede geschreven door Lotte Kloosterhof.