Bij de European Innovative Teaching Awards 2022 zijn dit jaar drie Nederlandse onderwijsinstellingen in de prijzen gevallen. In totaal werden er 98 winnaars geselecteerd. De prijzen worden uitgereikt aan inspirerende projecten van onderwijsinstellingen die te maken hebben met innovatief lesgeven en leren.


Drie Nederlandse winnaars bij de European Innovative Teaching Awards 2022

Nederlandse prijswinnaars

Drie Nederlandse onderwijsinstellingen hebben dit jaar bij de European Innovative Teaching Awards een prijs gewonnen.

  • De Rijksuniversiteit Groningen heeft in de categorie ‘secundair onderwijs’ gewonnen met hun project Sustain. Dit project betrekt ze leerlingen en hun familie bij onderzoeksprojecten over vogeltrek en waterbeheer.
  • In de categorie ‘beroepsonderwijs’ heeft het Friesland College een prijs weten te pakken. Met hun project Claim your Future moedigen ze studenten aan om verandering en innovatie in de regio te bewerkstelligen.
  • Met het project Learning for a sustainable future heeft basisschool CBS de Rietzanger in de categorie ‘primair onderwijs’ de prijs gewonnen. Met dit project onderzoekt de school hoe ze het milieu het beste in kunnen zetten in hun lessen.

De prijzen werden uitgereikt in vier categorieën: voorschools onderwijs, primair onderwijs, secundair onderwijs en beroepsonderwijs. Het thema van dit jaar is ‘Learning together, promoting creativity and sustainability’, met de drie sub-onderwerpen creativiteit, inclusie en duurzaamheid, geïnspireerd op Bauhaus-initiatief. De vier criteria waar de winnaars op zijn geselecteerd hebben te maken  met innovatief lesgeven en leren. Deze luiden als volgt: het gebruik van een multidisciplinaire aanpak en een actief leerproces, de relatie met de omgeving, lerarencompetenties, en spill-over impact.

Context

In 2021 heeft de Commissie voor de eerste keer de European Innovative Teaching Awards uitgereikt. Bij die editie waren er 4 Nederlandse winnaars. Met deze prijs wil de Commissie de prestaties van leraren en onderwijsinstellingen vieren. De winnende projecten zijn geselecteerd door de nationale Erasmus+ agentschappen. In Nederland is het nationaal agentschap belegd bij Nuffic.

 

Mede geschreven door Bram Veerman