De academische wereld moet veranderen om milieuvriendelijker te worden. Dit stelt ALLEA in een nieuw rapport over de effecten van de academische wereld op het klimaat. Ondanks de positieve impact die de academische wereld op het klimaat heeft door bijvoorbeeld onderzoek, zal ook zij haar steentje meer bij moeten dragen.


De academische wereld kan milieuvriendelijker

Alle lagen

De academische wereld moet veranderen om milieuvriendelijker te worden. Dit stelt de Europese Federatie van Academie van Wetenschappen en Geesteswetenschappen (ALLEA) in het rapport ‘Towards Climate Sustainability of the Academic Systemover de effecten van de academische wereld op het klimaat. Volgens de onderzoekers zijn in alle lagen van de academische wereld veranderingen nodig; waaronder op het niveau van onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten, congresorganisatoren, wetenschappelijke verenigingen, financierings- en rankingbureaus en individuen, zoals studenten.

Minder reizen

In het rapport worden aanbevelingen per type instelling gedaan om de impact op het klimaat te minimaliseren. Specifiek voor onderwijsinstellingen wordt geadviseerd om gebouwen met gemeenten te delen en zonnepanelen of windturbines op campussen te installeren. Het ontwikkelen van een standaard-emissierapport wordt ook genoemd, zodat instellingen hun uitstoot beter kunnen vergelijken, monitoren en hiernaar kunnen handelen.  Verder suggereert het rapport om vliegreizen naar conferenties te verminderen omdat vliegen een belangrijke bron vormt van de uitstoot van broeikasgas. Andere suggesties zijn het toevoegen van financiële prikkels om onderzoek klimaatneutraler plaats te laten vinden.

Positieve impact

De onderzoekers van het rapport erkennen ook de positieve impact van de academische wereld op het klimaat. In het rapport worden onder andere het onderzoek naar klimaat, mitigatie en aanpassingsstrategieën genoemd alsmede het delen van informatie via onderwijs. Verder zorgt de academische wereld voor wetenschappelijk onderbouwd beleidsadvies. De onderzoekers stellen dat de academische wereld desondanks ook moet handelen naar haar eigen geleverde kennis.

Context

De urgentie om een klimaatcrisis te voorkomen wordt steeds duidelijker. Ook voor de Commissie is de strijd tegen klimaatverandering een groot speerpunt. Zij kondigde daarom in 2019 Europese plannen voor een groene samenleving aan in de Green Deal. Daarbij voorziet de Commissie een grote rol voor onderzoek, onderwijs en innovatie om haar groene doelen te bereiken. Een recent rapport liet zien dat groene onderzoeksonderwerpen een steeds prominentere rol zijn gaan spelen binnen de EU-onderzoeksprogramma's. En met resultaat: 12% van de citaties in de rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN is inmiddels afkomstig van onderzoek dat mede wordt gefinancierd door de EU.