Europese hoger onderwijsinstellingen kunnen vanaf nu tot en met 6 februari 2024 voorstellen indienen voor de call van het Europese Universiteiten initiatief. De call zal zowel bestaande als nieuwe allianties financieren. Vergeleken met vorig jaar gaat het budget door de helft. Daarnaast stelt de Commissie financiering beschikbaar voor een Community of Practice voor Europese Universiteiten-allianties.


Commissie opent de 2024 call voor Europese Universiteiten allianties

Call open voor 2024  

Geïnteresseerde hoger onderwijsinstellingen kunnen vanaf nu een voorstel indienen voor een nieuwe of bestaande Europese Universiteiten alliantie. Dat maakt de Commissie bekend in een persbericht. Met de call wil de Commissie het aantal allianties in 2024 uitbreiden naar zestig. Dat is in lijn met de Europese strategie voor hoger onderwijsinstellingen. Voor de 2024-call is 187,7 miljoen euro beschikbaar, de helft van het geld dat in de call van 2023 beschikbaar was. Daarnaast stelt de Commissie, zoals aangekondigd in het werkprogramma voor Erasmus+ 2024, anderhalf miljoen euro beschikbaar om een Community of Practice op te zetten, zodat zowel allianties als de bredere hoger onderwijssector goede voorbeelden en ervaringen kunnen uitwisselen binnen een gemeenschap. Aanmelden voor beide calls kan tot en met 6 februari 2024. Samen met de aanstaande lancering van de programmagids voor Erasmus+ opent nog een derde call voor het Europese Universiteiten initiatief. Deze financiert beleidsexperimenten omtrent nationale en regionale ondersteuning voor allianties.

Context

Het Europese Universiteiten initiatief financiert allianties tussen Europese hoger onderwijsinstellingen die op basis van een lange termijnstrategie samenwerken . Samen werken zij aan de kwaliteit, aantrekkelijkheid en het internationale concurrentievermogen van het Europese hoger onderwijs. Inmiddels staat de teller al op vijftig allianties. Dit jaar selecteerde de Commissie dertig zowel nieuwe als al bestaande allianties voor financiering. De Hogeschool Saxion, Technische Universiteit Delft, Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool der Kunsten Den Haag werden partner in een nieuwe alliantie.