De Commissie lanceert officieel de Europese Digital Credentials for Learning. Hiermee kunnen kennisinstellingen en bedrijven digitale leerprestaties uitgeven, waardoor het voor studenten en werknemers eenvoudiger wordt om hun leerprestaties en ervaringen veilig en fraudebestendig in de hele EU op te slaan en te delen. Het initiatief is een van de stappen richting een Europese Onderwijsruimte en de uitvoering van de Europese vaardighedenagenda.


Commissie lanceert European Digital Credentials for Learning

Eenvoudig, veilig en gratis digitaal je kwalificaties delen  

De Europese Commissie, bij monde van   Eurocommissaris van Nicolas Schmit, heeft officieel de European Digital Credentials for Learning gelanceerd. Tijdens een  online evenement gingen de Commissie en andere stakeholders uitgebreid in op het belang van digitale ‘credentials’. Zo moeten zij het voor individuen eenvoudiger maken om hun leerprestaties veilig, fraudebestendig en kosteloos digitaal op te slaan, te delen en mee te nemen naar andere EU-lidstaten. Omgekeerd kunnen Europese werkgevers en kennisinstellingen certificaten of diploma’s eenvoudiger authenticeren. De Digital Credentials kunnen zowel door werkgevers en instellingen worden uitgegeven voor formele en informele verworven vaardigheden, zoals onderwijsdiploma’s, de deelname aan cursussen of vrijwilligersprojecten of voltooide opdrachten. Ook kunnen eventuele arbeidsrechten en -vrijstellingen die een gebruiker heeft worden verwerkt in de tool. De digitale credentials kunnen veilig worden ontvangen en opgeslagen via het Europass-platform.

Context

Niet alleen zijn online leren en solliciteren in opmars, ook reiken kennisinstellingen en werkgevers steeds vaker digitale diploma’s en certificaten uit. Ook wordt er in het kader van leven lang leren steeds vaker ingezet op zogenaamde microcredentials. Hiermee groeit ook de vraag naar digitale ‘credentials (diploma’s, certificaten en open badges): een manier om behaalde diploma’s of certificaten veilig en betrouwbaar op te kunnen slaan. Het initiatief sluit aan bij reeds bestaande Europese initiatieven en instrumenten, zoals het nieuwe Europass, het European Qualifications Framework for Lifelong Learning (EQF), de European Classification of Skills, Competences, Qualifications and Occupations (ESCO) en het diploma supplement.  Het vormt hiermee een belangrijke stap in de realisatie van Europese Onderwijsruimte en de uitvoering van de New skills agenda. Nederland was één van de lidstaten die meedeed aan de pilot voor het opzetten van de infrastructuur voor de digitale credentials.