De opvolger van Erasmus+ heeft meer strategie en een hogere kwaliteit nodig. Hiervoor is een budget nodig van minimaal 25 miljard euro. Dit is één van de stellingen die CESAER inneemt in haar position paper over de opvolger van Erasmus+.

CESAER: Meer strategie en kwaliteit in opvolger E+

Ambitieus Erasmus+

De opvolger van Erasmus+ heeft meer strategie en een hogere kwaliteit nodig. Dit stelt CESAER in haar position paper over de opvolger van Erasmus+. Dit programma moet in 2021 van start gaan. De EU moet volgens CESAER ambitie laten zien, uitgaan van sterk leiderschap en zich ook op de rest van de wereld richten om kennismaatschappijen en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te realiseren. Het gehele bedrag aan financiering voor de opvolger van Erasmus+ moet daarom op zijn minst 25 miljard euro zijn voor zeven jaar. 45% van het budget moet beschikbaar gesteld worden voor hoger onderwijs en minimaal 50% moet gaan naar gecentraliseerde acties.

Aanbevelingen EHEA

CESAER zegt onder andere over de European Higher Education Area (EHEA) dat de EU verantwoordelijkheid moet nemen, een nieuw momentum moet creëren en kansengelijkheid moet verzekeren. Hierbij moet de opvolger van Erasmus+ worden ingericht als instrument voor de implementatie van de EHEA. CESAER stelt voor om een EHEA Top-UP interventieplan te introduceren waarbij de EU extra activiteiten van excellente hoger onderwijsprojecten financiert die op nationaal niveau zijn geselecteerd en gefinancierd.

Aanbevelingen Erasmus+

Aanbevelingen die specifiek gericht zijn op Erasmus+ zijn bijvoorbeeld dat Key Action 2 volledig gecentraliseerd moeten worden om een eerlijk speelveld te creëren op Europees niveau en daarbuiten. Verder moet elk geïndustrialiseerd land deel kunnen nemen aan de opvolger van Erasmus+ door middel van een nieuw financieel en wettelijk kader. Ook moeten Erasmusstudenten ingezet worden als ambassadeurs van Europese waarden en moet het budget verhoogd worden voor onderwijssamenwerking in nabuurschapsbeleid en capaciteitsopbouw.

Tijdlijn

Het position paper is gepubliceerd in de aanloop naar de opvolger van Erasmus+. In 2017 voert de Europese Commissie de mid-term evaluatie van Erasmus+ uit, waarvan de resultaten meegenomen zullen worden in het voorstel voor de opvolger van Erasmus+. De verwachting is dat de Commissie in 2018 met een voorstel zal komen. Het nieuwe programma moet in 2021 van start gaan.

Over CESAER

De Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research (CESAER) is een non-profit internationale vereniging van Europese wetenschappelijke en technologische universiteiten. 61 instellingen uit 26 landen zijn lid van CESAER, waaronder de TU Delft, TU Eindhoven en de Universiteit Twente.