Er is grote belangstelling onder universiteiten voor het Europese Universiteiten-initiatief. Dit meldt de Europese Commissie. In totaal hebben 54 samenwerkingsverbanden een projectvoorstel ingediend.

54 voorstellen voor Europese Universiteiten

Grote belangstelling

Er is grote belangstelling getoond voor het initiatief om Europese Universiteiten op te zetten. Dit maakte de Europese Commissie bekend op 8 maart. De eerste oproep om projectvoorstellen in te dienen resulteerde in aanvragen van 54 samenwerkingsverbanden. Meer dan 300 hoger onderwijsinstellingen doen mee aan de voorstellen, afkomstig uit 31 Europese landen, waaronder alle EU-lidstaten.

Inzet vanuit Nederland

Ook Nederlandse instellingen doen mee aan het initiatief. Zo is de Universiteit Twente een van de partners in het ECIU University initiatief, dat een sterke challenge-based aanpak verweeft in het voorstel, waarbij de focus ligt op het oplossen van uitdagingen die door de maatschappij en bedrijven worden aangedragen. Ook het Charm-EU netwerk, waar Universiteit Utrecht partner van is, richt zich op interdisciplinair en challenge-based onderwijs, onder andere op het gebied van de sustainable development goals (SDGs). De HvA is een van de partners van U!REKA, dat verder wil bouwen op haar gezamenlijke aanpak en internationale leermogelijkheden en praktijkervaring verder wil uitbreiden. Maastricht University zit in het YUFE netwerk, waarin cohesie en de aansluiting tussen universiteiten en de samenleving een belangrijke rol spelen. TU/e wil samen met ander technische universiteiten het EuroTech Engineer Network opzetten, met een focus op techniek en ondernemerschap. Daarnaast zijn er nog andere Nederlandse onderwijsinstellingen die aangegeven hebben deel te nemen in verschillende consortia.

Context

De pilot voor Europese Universiteiten valt onder het Erasmus+ programma. In totaal is er 60 miljoen euro gereserveerd voor de projectvoorstellen. Het doel is om minstens twintig Europese Universiteiten op te zetten voor 2024, in het kader van de Europese onderwijsruimte. De eerste twaalf Europese universiteiten zullen voor de zomer van 2019 worden geselecteerd, zodat de projecten tussen september en december 2019 van start kunnen gaan. Later dit jaar zal de oproep voor een tweede pilot volgen en het initiatief zal volledig uitgerold worden onder het toekomstige Erasmusprogramma.