Stage- en trainee ervaringen

Anky de Ridder

Bachelor Bestuurskunde en Overheidsmanagement aan NHL Stenden te Leeuwarden

Met heel veel plezier heb ik mijn afstudeerstage mogen lopen bij Neth-ER in Brussel. Graag wilde ik altijd al een internationaal perspectief verwerken in mijn opleiding, en dit was de ultieme kans om een kijkje te nemen in het Europese beleid. Naast de dagelijkse activiteiten van Neth-ER, zoals het schrijven van artikelen voor de website, het volgen van de Europese nieuwswebsites en het helpen organiseren bij evenementen, heb ik ook de ruimte gekregen om gedurende de afgelopen vijf maanden mijn scriptie te schrijven. Ik heb onderzoek gedaan naar het Europe’s Beating Cancer Plan en de implementatie daarvan bij de Nederlandse UMC’s in Utrecht en Leiden. Neth-ER heeft mij hier heel goed bij begeleid en mij veel geleerd over het Europese gezondheidsbeleid en het belang voor de Commissie-von der Leyen. Ook heb ik dankzij Neth-ER een netwerk kunnen opbouwen in Brussel en ben ik tijdens mijn stage hier actief mee bezig geweest door interviews af te nemen met onder andere de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging. Ik ben Neth-ER zeer dankbaar voor de ontwikkeling die ik heb kunnen doormaken. Het fijne aan de organisatie is dat ik mij nooit echt een stagiair heb gevoeld, maar dat ik altijd een onderdeel was van het team. Dit is ook echt de kracht van Neth-ER en komt terug in de leuke activiteiten die worden georganiseerd en de sfeer op kantoor. Ik kijk dus terug op een hele leerzame, leuke en vooral een fantastische afstudeerstage!


Just van den Hoek

Master Political Science aan de Universiteit van Amsterdam

Na de afronding van mijn studie politicologie is mijn stage bij Neth-ER een zeer waardevolle ervaring gebleken om werkervaring op te doen. Tijdens de eerste weken krijg je een uitgekiend inwerkprogramma voorgeschoteld waardoor je goed van start kan gaan. Bovendien krijg je tijdens deze periode de kans om andere stagiairs uit het IGLO-netwerk van Neth-ER te leren kennen waarmee je buiten werktijd samen op kan trekken.

Als stagiair bij Neth-ER zijn je dagelijkse werkzaamheden belangrijk voor het werk van de beleidsmedewerkers. Door deze verantwoordelijkheid voel je je al snel onderdeel van het team. Bovendien is de begeleiding top geregeld. Tijdens mijn stage heb ik een onderzoek uitgevoerd naar de geopolitieke potentie van Horizon Europe. Je krijgt alle ruimte om je stageonderzoek vorm te geven zoals je zelf wil, wat erg prettig is. Naast de dagelijkse werkzaamheden en je onderzoek zijn er genoeg mogelijkheden om andere aspecten van het werk te ontdekken, zoals het bezoeken van evenementen in de Brusselse bubbel.

Ik kijk terug op een leerzame en inspirerende periode die voorbij is gevlogen, niet in het minst omdat ik erg veel lol heb gehad met mijn mede-stagiairs en collega´s.


Joep Bresser

Master European Governance aan Utrecht Universiteit en Masaryk Universiteit

Ik heb de mooie kans gekregen mijn Master-opleiding af te sluiten met een stage bij Neth-ER. Na anderhalf jaar theorieën gedurende mijn master Europese Bestuurskunde gaf de stage een heel leuk kijkje in hoe het er nou echt in de praktijk aan toe gaat in Europa. Neth-ER biedt daarvoor de perfecte plek, letterlijk door het kantoor tegenover het Europees Parlement en figuurlijk omdat je met je werkzaamheden bij Neth-ER ook veel bezig met het volgen van het Europese nieuws. Ik ben nog nooit zo goed op de hoogte geweest van wat zich afspeelt in de wereld!

Naast het schrijven van artikelen en het screenen van het nieuws bieden ze je bij Neth-ER veel ruimte voor andere projecten, maar ook je scriptie in geval je die hier wil schrijven. Ik heb een scriptie geschreven over de innovatiekloof tussen Westers Europa en Centraal -en Oost Europa, een onderwerp die ook de Neth-ER leden aan het hart gaat. Hierdoor schrijf je niet zomaar een scriptie die vervolgens in de lade belandt van je begeleider, maar kan je met je onderzoek ook echt impact maken! Ook als je geen scriptie te schrijven hebt, krijg je een leuke stageopdracht en veel ruimte om evenementen te bezoeken. Je kan het jezelf zo interessant mogelijk maken door eigen initiatief te tonen, wat de collega’s waarderen.

Al met al heb ik een geweldige tijd gehad tijdens mijn laatste halfjaar van de studie hier in Brussel. Alle borrels op Place Luxembourg op donderdag, de leuke mensen die je ontmoet via het internationale netwerk van Brussel en natuurlijk mijn mede-stagiairs ga ik niet snel vergeten. Vergeet ook niet buiten de Europese wijk te treden, want Brussel heeft heel erg veel te bieden. Na een half jaar heb ik bij lange na nog niet alles ontdekt van de stad.


Renée Overbeek

Master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan Universiteit Antwerpen

Dat zes maanden zo snel voorbij kunnen gaan, had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Ik heb een erg leerzame en ook erg gezellige tijd bij Neth-ER gehad. Het team is vriendelijk, behulpzaam en hecht, waardoor je je snel op je gemak voelt. De eerste weken beginnen met een introductieprogramma om je bekend te maken met de Europese onderzoeks- en onderwijsprogramma’s. Tijdens deze dagen ontmoet je stagairs uit andere kantoren, waardoor je meteen mensen leert kennen.

De taken als stagiair zijn afwisselend; het screenen van nieuws, het schrijven van artikelen, het bezoeken van bijeenkomsten en conferenties en het uitvoeren van een onderzoeksopdracht. Mijn onderzoeksopdracht ging over kunstmatige intelligentie; een onderwerp waarvan ik niet had verwacht het zo interessant te vinden. Door deze afwisseling leer je veel: inhoudelijke kennis en kennis over hoe de Europese Unie in de praktijk werkt. Daarnaast werk je aan je professionele vaardigheden.

Ik ben heel blij dat ik stage heb gelopen bij Neth-ER en zou het iedereen aanbevelen. Het team, de medestagairs, de mensen die je leert kennen en de stad Brussel hebben ervoor gezorgd dat ik met veel plezier terug zal kijken op het afgelopen half jaar.


Nicole Romijn

Master Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences aan VU Amsterdam

Wat heb ik ontzettend veel geleerd en genoten van mijn stage! Tijdens mijn stage bij Neth-ER ben ik in korte tijd wegwijs gemaakt in de Europese Unie. Zo wist ik bij aanvang nog niet goed wat de taken van de verschillende Europese instellingen waren en ondertussen kan ik tot in detail vertellen hoe het Europees beleidsvormingsproces verloopt. Vanaf dag 1 voelde ik mij een volwaardig en gewaardeerd lid van het beleidsteam. De collega’s waren betrokken en altijd bereid om eventuele vragen te beantwoorden. Bovendien was er ook volop ruimte voor gezelligheid, van personeelsuitjes tot gezamenlijke lunches tot drankjes op het plein. Het waren dan ook zes geweldige en leerzame maanden, waar ik met veel plezier op terugkijk.


Gilles de Valk

Bachelor Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam

Tijdens mijn stage heb ik onder meer ondersteunend werk verricht op het gebied van het dossier Erasmus(+) en voor de Werkgroep Onderwijs van Neth-ER, heb ik politieke ontwikkelingen in het kader van de Europese Parlementsverkiezingen bijgehouden en ben ik regelmatig naar bijeenkomsten en conferenties over onderwijs- en onderzoeksbeleid geweest.

 Als stageproject heb ik voor Neth-ER een zogenaamde stakeholdermapping rond het besluitvormingstraject van het toekomstige Erasmusprogramma uitgevoerd. Hierbij heb ik door middel van het afnemen van interviews onderzocht welke belanghebbenden er zijn rond Erasmus, hoe belanghebbenden tot hun standpunten komen en op welke manieren er invloed wordt uitgeoefend tijdens de ontwikkeling van het Erasmusprogramma.

Deze diverse selectie aan werkzaamheden hebben mij een uitstekende kennismaking met ‘Brussel’ opgeleverd. Hoewel ik vanuit mijn studieachtergrond een solide basis heb qua kennis over de Europese Unie, biedt een stage bij Neth-ER de gelegenheid om meer over de werking van de Europese Unie te leren door er praktische ervaring mee op te doen.


Lieke Gerrits

Master European Affairs, Lund University in Zweden

Ik heb mijn stage bij Neth-ER zeker als positief ervaren. Ik heb veel geleerd, natuurlijk over onderwijs- en onderzoeksbeleid, maar ik heb ook bepaalde vaardigheden naar keuze kunnen oefenen, zoals netwerken en presenteren. Ook was er, ondanks een gedegen kennis van de Europese instellingen, voor mij nog genoeg te leren over bijvoorbeeld de interne processen in het Parlement. Ik vond het super interessant om de onderhandelingen over Horizon Europe op te voet te kunnen volgen en mezelf helemaal thuis te maken in dit dossier.  

Werken bij Neth-ER is prettig, Neth-ER heeft altijd stagiairs op kantoor en door deze ervaring krijg je een goede begeleiding van het team. Het was een hectische periode in Brussel en op kantoor, waardoor je van alles mee maakt. Ook is Brussel als stad om te wonen mij goed bevallen, eigenlijk beter dan verwacht!

Alles bij elkaar kan ik terug kijken op een uitdagende periode waarin ik persoonlijk en professioneel veel ben gegroeid.


Vera Breukink

Master European Law, Universiteit Utrecht

De stage bij Neth-ER is ook voor mij voorbij gevlogen! De vijf maanden vonden plaats midden in de drukte van de onderhandelingen over de toekomstige Europese onderwijs- en innovatieprogramma’s. Hierdoor was de timing van onze stage perfect en hebben wij ons geen moment hoeven te vervelen. Mede dankzij deze timing heb ik een interessant onderzoek mogen doen naar de toekomstige Europese Structuur- en Investeringsfondsen. De stage biedt een goede mogelijkheid om meer te leren over de inhoud van bepaalde Europese beleidsterreinen, maar je leert ook veel over de (in)formele werking van de Europese Unie. Tijdens je studie geleerde theorie valt hier op zijn plek.

Door het fijne team word je goed opgevangen in deze Europese hoofdstad en zetten zij jouw persoonlijke ontwikkeling centraal gedurende de stage. Hier wordt door de regelmatige begeleidingsgesprekken uiting aan gegeven. Verder vormt de stage uiteraard een goede mogelijkheid om te ontdekken of jouw toekomst in de EU bubbel ligt! Ik kijk terug op een mooie en bovenal leerzame tijd bij Neth-ER.


Felix van den Broeck

Bachelor European Studies aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht

Mijn stageperiode bij Neth-ER is zeer snel voorbij gegaan en was uitermate leerzaam. Tijdens mijn stage heb ik een beter beeld gekregen van de processen die spelen binnen de Europese Unie en de reacties binnen het Nederlandse kennisveld op deze ontwikkelingen. Het team waarin ik terecht kwam was hecht en ik voelde me dan ook al snel op mijn gemak. Dankzij een goede begeleiding kreeg ik ook de ruimte om me persoonlijk te ontwikkelen en eigen inbreng te leveren.

Gedurende mijn stage heb ik mijn schrijfvaardigheid sterk verbeterd en geleerd hoe ik websites efficiënt kan monitoren. Ook heb ik onderzoek mogen doen naar het toekomstige Europese missiebeleid door middel van een vergelijking met het beleid van het Defense Advanced Research Projects Agency.

Ik moet zeggen dat de eerste maand als stagiair pittig was omdat alle terminologie en dossiers nog nieuw waren voor mij. Gelukkig is gebleken dat je alle informatie vanzelf tot je neemt en het puzzeltje uiteindelijk prima in elkaar valt.

Ik zal terugkijken op een zeer geslaagde periode en ga het team ontzettend missen! Ik heb het absoluut naar mijn zin gehad en kan dan ook iedereen een stage bij Neth-ER aanbevelen.


Naomi Krekelberg

Bachelor European Studies aan de Haagse Hogeschool

Wat een mooie maar ook een paar indrukwekkende maanden! Vanuit politiek perspectief had mijn stage niet op een beter moment kunnen beginnen: politiek Europa stond (en staat overigens nog steeds) op haar kop! Een uitgelegen kans om eens te zien hoe het er in Brussel aan toe gaat, zeker op het moment dat er nieuwe (kennis)programma’s worden ontwikkeld. Vanaf februari 2018 was er geen tijd om stil te zitten en dat maakte het ronduit uitdagend. De tijd is dan ook voorbij gevlogen de afgelopen zes maanden. Ik heb veel geleerd over hoe het er nu echt aan toe gaat in Brussel, het werkende leven, inhoudelijke zaken, buiten office-uren, maar bovenal ook over mezelf. Er wordt vanuit Neth-ER bijzonder veel aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling en eigen inbreng.

Tijdens mijn stage lag de focus deels nog op mijn scriptie en een aantal vakken, waardoor ik naast het dagelijkse screenen en schrijven van artikelen voornamelijk kleine projecten en onderzoeken heb opgepakt. Dit varieerde van het schrijven van editorials, het doen van voorbereidend werk voor IGLO werkgroepen en verschillende uitzoekklusjes op verzoek van individuele leden. Hoger onderwijs, Erasmus+, Europese budgettaire zaken en met name de hogescholen zijn dossiers waar ik me over heb ontfermt.

Al met al kijk ik terug op een waardevolle tijd waarin ik zowel op professioneel- als persoonlijk vlak ben gegroeid. Dat alles te midden van een geweldig en gezellig team in het hart van politiek Europa. Gelukkig komt deze ervaring goed van pas de volgende acht maanden in Brussel, als trainee voor UAS4EUROPE en de Vereniging Hogescholen